Een job als projectleider iets voor jou? Bij ons krijg je de kans om ervaring op te doen en bij te leren. Plus, je komt terecht in een fantastische groep met toppers zoals Gianni om op terug te vallen.


Ontmoet Gianni, projectleider HVAC bij Bumaco. Graduaat elektromechanica (optie klimatisatie) van opleiding. Gianni ging meteen na zijn opleiding aan de slag als monteur. Daarna werkte hij als depanneur en vervolgens kwam hij in projectleiding terecht. Hij switchte dan nog heel even naar de verkoop, maar kwam er al snel achter dat projectleiding zijn ding was. Ondertussen doet hij dat al 8 jaar voor ons. En vandaag, neemt hij ons mee op pad.

De maandagen. Dat zijn vaak de drukste dagen, begint hij, omdat er dan veel werven starten. Dan staan wij net zoals de ploeg om 6u ’s ochtends op de werf.

In totaal telt de HVAC-afdeling van Bumaco Rotselaar meer dan 30 eigen monteurs en een aantal teams van vaste onderaannemers. Onze projectleiders werken niet steeds met dezelfde vaste ploeg. Dat varieert van werf tot werf. “Daarin verschillen we met andere bedrijven. Maar voor ons werkt dit goed”, deelt Gianni. 


Bij grote projecten staat een specifieke ploeg soms wel drie maanden aan één stuk op dezelfde werf. Dat heeft ook zo zijn voordelen. Deze techniekers volgen het project dan van afbraak tot oplevering. Ze kunnen hun materiaal op de werf achterlaten en werken ’s anderdaags gewoon verder waar ze gebleven waren. “Het zorgt er ook voor dat de afstand tussen de techniekers en de projectleiders kleiner is. We zijn een fijne kliek. De mannen komen hier op kantoor binnen en zeggen wat er op hun lever ligt. Dat kan en dat is wel plezant”, vertelt Gianni. 


Onze dag starten we met een werfvergadering bij Texaco in Groot-Bijgaarden. Bumaco is er verantwoordelijk voor de:

  • VRV-systemen (airco en verwarming)
  • algemene ventilatie
  • aanmaak van sanitair warm water (warmtepomp met propaan als koudemiddel)
  • extractiesystemen van de keukens van dit tankstation, waar onder meer een Burger King, KFC, Starbucks, bakkerij en shop zullen ondergebracht worden. 


Voor dit project werd er geen studiebureau aangeduid. Daarom is het concept en de engineering ook volledig door Gianni uitgewerkt. Hij bepaalde hoe groot de kanalen moeten zijn zodat er voldoende lucht doorstroomt en hij berekende de koel- en verwarmingsvermogens voor elke ruimte. Vervolgens maakte hij de nodige uitvoeringsplannen en bestelde hij alle materialen voor deze werf. Projectcoördinatie, aansturen van techniekers en problemen oplossen, it’s all part of this job


Na het werfbezoek stoppen we even terug op kantoor. Tijd voor wat administratie. Na de lunch trekken we richting Antwerpen voor een bezoek aan de volgende werf. Quick Keyserlei, een project midden in het stad. Het spreekt voor zich dat het geen evidentie is om hier een oude installatie uit te breken en een nieuwe te plaatsen. “Daarmee hebben wij geluk”, zegt Gianni, “omdat Bumaco al zo groot is. We kunnen eenvoudig beroep doen op onze eigen logistiek. Daardoor kunnen we snel schakelen als er bijvoorbeeld hijswerken nodig zijn”. 


Als projectleider heb je veel vrijheid. Maar als het erop aankomt, moet je natuurlijk wel zien dat je werven in orde zijn. Je krijgt namelijk verschillende werven toegewezen. En de planning voor die werven… “Dat is eigenlijk het moeilijkste aan heel de job”, verklapt Gianni. “Het is continu schuiven en herplannen. Soms moet je keuzes maken, prioriteiten stellen en af en toe moet je ook mensen teleurstellen.”
Als projectleider moet je technisch sterk zijn, maar moet je ook goed communiceren met je klanten en de partners waarmee je samenwerkt. Er komt heel wat bij kijken, maar laat je zeker niet afschrikken. Bij ons krijg je de kans om ervaring op te doen en bij te leren. Daarnaast kom je terecht in een fantastische groep met toppers zoals Gianni om op terug te vallen.  

Projectleider, iets voor jou?

Dan heb je geluk. Want wij zoeken een bijterke, zoals Gianni dat zo mooi weet te verwoorden. Iemand die gemotiveerd is om het goed te doen. Iemand die niet loslaat als het even misloopt. Iemand die valt, weer opstaat en er dan 100% tegenaan gaat.